A A A K K K
для людей із порушенням зору
Закупненська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Реалізація конституційних функцій Городоцькою місцевою прокуратурою на території Чемеровецького району упродовж 2020 року

Дата: 21.01.2021 15:11
Кількість переглядів: 517

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено виконання трьох функцій, а саме:

1) підтримання публічного обвинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом,

на реалізації яких упродовж 2020 року концентрувались зусилля місцевої прокуратури.

Упродовж 2020 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 87 кримінальних провадженнях стосовно 94 осіб, обвинувачених у вчинені кримінальних правопорушень; 22 клопотання про закриття кримінальних проваджень у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності; 1 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру; 3 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Процесуальними керівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді 74 кримінальних проваджень в суді першої інстанції, в тому числі: у 39 – з ухваленням вироків. З них: у 7-х кримінальних провадженнях затверджено угоди про примирення між потерпілим та обвинуваченим, в 4-х кримінальних провадженнях затверджено угоду про визнання винуватості.

Зокрема, до реальної міри покарання у виді 5 років позбавлення волі засуджено 53-річного жителя одного із сіл Чемеровецького району.

В ході досудового розслідування встановлено, що в один з днів березня 2020 року обвинувачений, перебуваючи у своєму будинку, будучи незадоволеним поведінкою потерпілого, розпочав з ним словесну суперечку, яка переросла в бійку. В ході конфлікту, обвинувачений схопив зі столу кухонний ніж, почав виштовхувати потерпілого в коридор, де усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, умисно наніс потерпілому три удари кухонним ножем по тулубу.

За вказаних обставин потерпілому спричинено ряд тілесних ушкоджень, які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент спричинення (завдання) і котрі без надання медичної допомоги, за звичайним своїм перебігом, закінчуються чи можуть закінчитися смертю.

Вказані обставини знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, за результатами якого судом ухвалено обвинувальний вирок. Обраний, в ході досудового розслідування, запобіжний захід у виді тримання під вартою, залишено без змін. Вирок набрав законної сили.

Також, упродовж минулого року працівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 539 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СВ та СД Чемеровецького ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними прокурорами надано слідчим 49 письмових вказівок, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Працівниками місцевої прокуратури прийнято участь в розгляді слідчими суддями Чемеровецького районного суду 9 скарг з питань досудового розслідування.

Упродовж минулого року Чемеровецьким відділом місцевої прокуратури погоджено 14 клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів підозрюваним особам. У 12 випадках фігурантам проваджень визначені ті запобіжні заходи, з клопотаннями про обрання яких звертались прокурори.

Окрім цього, упродовж поточного року місцевою прокуратурою також проводилась цілеспрямована робота із забезпечення законності при виявленні працівниками поліції фактів готування до вчинення злочинів, розшуку злочинців та безвісно зниклих осіб.

З метою активізації оперативно-розшукової діяльності, Чемеровецьким відділом місцевої прокуратури в порядку п. 4 ст. 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 17 письмових вказівок.

Окрім того, упродовж 2020 року працівниками забезпечено участь при розгляді 35 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави у суді.

Так, упродовж 2020 року Чемеровецьким відділом Городоцької місцевої прокуратури пред’явлено 21 позовну заяву на загальну суму майже 1 млн. 250 тис. грн.

Окрім того, минулого року судами розглянуто та задоволено 20 позовних заяв прокуратури на суму 6,6 млн. грн., поверненню в державну власність підлягають 20 га землі, в комунальну власність – 9,2 га, ще 9 позовних заяв на теперішній час перебувають у провадженні судів.

Основну частину пред’явлених позовних заяв становлять позови про визнання недійсними наказів Держгеокадастру, скасування запису про державну реєстрацію права власності, повернення земельних ділянок до державної та комунальної власності.

Так, прокуратурою виявлено факти зловживання конституційним правом на безоплатне отримання земельних ділянок особами, які таке право уже використали. Встановлено, що 8 жителів м. Хмельницького звернулися до Головного управління Держгеокадастру із заявами про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів Сокиринецької сільської ради Чемеровецького району, приховуючи факт попереднього одержання землі в межах норм безоплатної приватизації.

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально і задовольнили їх.

Рішенням Чемеровецького районного суду вказані позовні заяви задоволено, поверненню в державну власність підлягає 8 земельних ділянок загальною площею 16 га, які знаходяться на території с. Сокиринці Чемеровецького району. Вкінці грудня 2020 року вказане судове рішення набрало законної сили.

У 2020 році працівниками Чемеровецького відділу місцевої прокуратури здійснено 35 виступів засобах масової інформації.

Також, місцевою прокуратурою надано 7 інформацій в органи влади. Виступи в ЗМІ стосувалися не лише результатів діяльності місцевої прокуратури, але й інформації щодо роз’яснень законодавства.

Минулого року до Чемеровецького відділу місцевої прокуратури надійшло 24 звернення. Із вказаної кількості звернень: 12 – розглянуто місцевою прокуратурою, у яких надано роз’яснення, 12 звернень скеровані для вирішення у інші відомства.

 

 

Виконувач обов’язків керівника

Городоцької місцевої прокуратури                                              Р. Олійник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь