A A A K K K
для людей із порушенням зору
Закупненська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

ВИЗНАННЯ СПАДЩИНИ ВІДУМЕРЛОЮ, ЯК ПІДСТАВА ПЕРЕДАЧІ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У ВЛАСНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 04.06.2021 14:54
Кількість переглядів: 1932

Досить актуальним на сьогодні є питання вирішення долі об'єктів нерухомості, власники яких померли, а спадкоємці відсутні або не використовують своє право на спадкування.

Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно статті 1277 Цивільного кодексу України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

З метою узагальнення інформації щодо дотримання органами місцевого самоврядування вимог Закону, спрямованих на звернення до комунальної власності земельних ділянок, власники яких померли, а правонаступники відсутні, встановлено, що органами місцевого самоврядування не завжди вживаються заходи щодо оформлення права власності на земельні ділянки, спадкоємці на яку відсутні.

Реалізовуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді органами прокуратури упродовж 2020 року подано 5 заяв про визнання спадщини відумерлою, які судом задоволено. У комунальну власність об’єднаних територіальних громад колишнього Чемеровецького району передано вказані земельні ділянки площею майже 10 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва вартістю більше 350 тисяч гривень.

Окрім того, у 2021 році до Чемеровецького районного суду скеровано 2 заяви про визнання 2 земельних ділянок відумерлою спадщиною, які наразі перебувають на розгляді.

 

 

Інформація надана

Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь