A A A K K K
для людей із порушенням зору
Закупненська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

УВАГА! Нітрати у воді!

Дата: 06.06.2022 15:18
Кількість переглядів: 727

 

Фото без опису

Чиста вода — це життя, це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу її вживати. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати.

Нітрати — це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються, як мінеральні добрива в сільському господарстві а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, в результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, що в свою чергу, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини, ризик виникнення захворювання метгемоглобінемія.

       Наразі зі збільшеним вмістом нітратів є вода з криниць, які не завжди своєчасно чистяться, неналежно облаштовані, тощо.

Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150—200 мг на добу, гранично допустимою — 500 мг, токсичною може бути доза більша за 600 мг, норма вмісту нітратів  у воді -  50 мг/л.

До відома ! Вже в цьому році  в Україні зафіксовано два випадки метгемоглобінемії у дітей, які пов'язані з приготуванням дитячих сумішей в домашніх умовах з використанням води з підвищеним вмістом нітратів.

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?

  • Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
  • різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
  • запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
  • задуха;
  • порушення координації;
  • зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
  • у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

Пам'ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо  у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 60—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. В організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин  (метгемоглобінемія);

  • можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів;
  • дистрофічні зміни в серцевому м'язі;
  • захворювання і порушення функції нирок;
  • порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо;
  • нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб;
  • особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

Для зниження небезпечної дії нітратів потрібно:

  • Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок!
  • Пам'ятайте, що тривале кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39—86%;
  • Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!
  • Ніколи не розводьте дитячу суміш криничною водою, якщо Вам не відомий вміст у ній нітратів;
  • Не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль, оскільки нітрати в таких овочах в більшій мірі і скоріше набирають іще токсичнішої форми - нітритів;
  • Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6- 8 годин, оскільки в них за цих умов також наростає перетворення нітратів під впливом специфічної мікрофлори в нітрити;
  • Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду,  прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо;
  • При розведенні забрудненої нітратами води чистою водою до допустимої концентрації можливе її використання і в харчових цілях;

        Щоб достовірно знати про вміст нітратів у воді водопровідній чи криничній, треба цю воду дослідити лабораторним методом.

      Це може виконати санітарно — гігієнічна лабораторія Чемеровецького відділення Кам'янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», що знаходиться  за адресою смт. Чемерівці, вул. Поповича, 2 (приміщення бувшої районної санітарно-епідеміологічної станції).

         Вартість одного дослідження становить 109, 81 грн.   Телефон для довідок — 0974375708 — Василь Петрович Мазур, завідувач відділенням.

 

Доброго Вам здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь