Закупненська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

«Україна сьогодні – рух спротиву» (до Дня партизанської слави)

Дата: 21.09.2022 12:46
Кількість переглядів: 1160

Фото без опису

ХХІ століття, 2022 рік  – у світі семимильними кроками  розвиваються  передові технології і … війна… партизанський рух… На жаль, реалії нашого сьогодення такі.

24 лютого 2022 року Росія цинічно, підло здійснила повномасштабне вторгнення на територію нашої держави. У нас уже вісім років триває війна з Росією, і на окупованих територіях, як і в 1941-1945 роках Другої світової війни, діє партизанський рух. Його називають по-різному: військові кличуть „агентурний елемент“, популярним стає вислів „партизанський рух“ або „рух опору“.

Згідно Указу Президента  України від 30.10.2001 р.  № 1020/2001 22 вересня в Україні відзначається День партизанської  слави,  як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час у роки Другої світової війни, боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи життя.

            В сучасному сьогоденні партизани України - це рух опору в тимчасово окупованому Росією Криму та частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, що виник як реакція на збройну агресію РФ проти України.

            Є різні назви, проте результат один,  партизани — це люди з місцевого населення, які на тимчасово окупованих територіях вірні державі Україна й усіляко допомагають скиданню влади окупанта. Досить багато результативних знищень ворога на окупованих територіях зроблено саме завдяки таким людям, починаючи від операцій із наведення та коригування артилерії та авіації, закінчуючи проведенням спеціальних операцій із ліквідації ворогів. Прикладами незламності, героїзму та відваги є:

         - Найбільшою з відомих організованих партизанських груп є Націоналістичне підпілля Луганщини, яке було сформоване на основі місцевої організації ВО «Свобода». Підпільна організація складалась з 300—500 осіб. Першою операцією організації стала «Стаханівська», що проводилась наприкінці березня 2014-го, ще до початку активних військових дій. В  квітні 2014 року в  Сімферополі партизанами було підпалено штаб провладної російської партії «Єдина Росія».  В серпні 2014 року, донецькі партизани знищили екіпаж установки «Град» проросійських бойовиків.

14 червня 2014-го партизани допомогли спецпризначенцям з пошуком в глибокому тилу та подальшою евакуацією екіпажу збитого українського літака АН-26. В ніч з 8 на 9 липня 2014 року Михайло Гаврилюк разом зі своїми волонтерами помилково потрапив в окупований Сєвєродонецьк. Завдяки діям партизан-націоналістів з Сєвєродонецька, його було знайдено і вивезено з захоплених бойовиками територій.

        - Одним з найвідоміших українських партизанів є Герой України Володимир Жемчугов: у 2015 році провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об'єктів ворога та особового складу окупаційних військ. У ніч з 21 на 22 січня 2015 року партизанський загін, у координації з полком «Дніпро-1», підірвав вантажний потяг, в якому терористи вивозили вугілля на територію Російської Федерації. Повністю знищено два вагони та частину залізниці на станції Красна Могила. Зруйновано залізничне сполучення між окупованим півднем Луганської області та РФ. 29 вересня 2015 року, під час виконання чергового бойового завдання, при спробі захоплення противником підірвав себе, внаслідок чого втратив кисті обох рук і зір.  Енергоблокаду Криму здійснено 22 листопада 2015 року.

          - 16 лютого 2016 року на перегоні ЯсинуватаСкотовата стався вибух під товарним потягом, 8 вагонів зійшли з рейок.

          - В ніч 20-21 травня 2018 року в смт Івановка Луганська область був підірваний міст, який споряджав угрупування терористичних військ з напрямку Росії в бік окупованого Дебальцеве.

          - 01 січня 2019 року в Пролетарському районі Донецька, на перегоні Чумакове-Ларине, 27 км, невідомими особами був проведений підрив центральної залізобетонної опори залізничного мосту через об'їзну автомобільну дорогу Слов'янськ-Донецьк-Маріуполь. 04 березня 2019 року поблизу м. Торецька було знищено 7 танків Т-72 і 1 новий модернізований Т-72Б3

        -  В окупованому місті Кремінна Луганської області значний інцидент стався 25 квітня 2022 року, коли в мерії захопленого міста зібралися на нараду за участю «народного мера» від псевдореспубліки «ЛНР» та колаборантів, у будівлі пролунав вибух. Одночасно «вибух газу», як обидва їх назвав радник голови МВС Антон Геращенко, пролунав у місцевому відділенні поліції, де також були збори окупантів. 28 квітня 2022 року у Якимівці Мелітопольського району Запорізької області було підірвано залізничний міст. Саме його використовували окупанти, щоб доставляли зброю і пальне для військової техніки з АР Крим. 22 травня 2022 року у Запорізькій ОВА розповіли, що Сили оборони України та рух опору знищили під Мелітополем радіолокаційні станції (РЛС) російських окупантів. 23 травня 2022 року окупантам у Мелітополі теж було неспокійно: в місті лунали вибухи і постріли. Як з’ясувалося, український рух опору знову пошкодив залізничні колії, якими постачають необхідні припаси російській окупаційній армії.

       Це  небагато прикладів з багатьох вчинків підпільників, які своїми діями пришвидшують перемогу над окупантом.

        У період Другої  світової війни з 1941 по 1944 роки  на Чемеровеччині активно діяли та  «псували фашистам нерви» підпільники.  Мирну працю уродженця села Бережанка  Чемеровецького району педагога, директора середньої школи в селі Кутківці Чемеровецького району Йосипа Івановича Протоцького обірвала війна. Відступаючи під натиском переважаючих сил ворога, радянські війська 9 липня 1941 року залишили район. Настали жахливі дні окупації, які тривали по 25 березня 1944 року. За період окупації нацисти вивезли на каторжні роботи з району 3125 осіб, розстріляли та повішали понад 508 мирних громадян. Відповіддю на нацистський терор та пограбування у Чемерівцях, було організовано підпільну групу. Перше засідання народні месники провели 18 вересня 1941 року в Чемеровецькій районній лікарні. Згодом на базі підпільної групи виник партизанський загін ім.Чапаєва, в якому до кінця війни нараховувалось 111 осіб. Командиром загону став колишній начальник Чемеровецького РайВО Михайло Тимофійович Тоскалюк. Загін діяв на території Городоцького (нині Хмельницький район), Кам’янець-Подільського, Оринінського, Смотрицького  та Чемеровецького районів (нині Кам’янець-Подільський район).

Народні месники знищували документи органів окупаційної влади, адміністративні будівлі, старост сіл, шуцманів, організовували напади на заготівельні пункти, продовольчі склади, псували засоби зв’язку, здійснювали диверсії на залізниці, а наприкінці лютого 1944 року пустили під укіс 3 ворожі ешелони. В січні 1944 року, в ході успішно проведеної операції на Вишнівчицький цукровий завод, населенню роздано понад 600 тонн цукру.

Партизани активно визволяли жителів краю з нацистського ярма. Так групою, яку очолював В.Масловський, 11 червня 1942 року на станції Лісоводи звільнено 73 осіб, яких німці намагалися вивезти на роботу в Німеччину. В ході операції було вбито одного німця, поранено два шуцмана. Чемеровецька жандармерія за голову Й.Протоцького оголосила винагороду в розмірі 15 тис.укр.крб. та 10 га землі.У березні 1944 року партизанський загін ім..Чапаєва з’єднався з регулярними  частинами радянської армії. Особовий склад загону брав участь у визволенні району від німецько-фашистських загарбників.  27 березня 1944 року загін ім.Чапаєва розформовано.

 В Чемеровецькому секторі архівного відділу Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, що знаходиться за адресою: смт Чемерівці вулиця Центральна, 42, є видання «Війна очима Чемеровецького підпільника: щоденник Йосипа Протоцького», де вміщено щоденник секретаря партійної організації партизанського загону ім. Чапаєва, який діяв на території Чемеровецького району Й.І.Протоцького та газетні публікації про бойові дії народних месників. Він є цінним джерелом  з історії дослідження нацистського окупаційного  режиму на території сучасних Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів. 

Вивчаючи та досліджуючи вищевказані матеріали читач матиме можливість провести паралелі щодо боротьби партизанів з фашистами у 1941-1944 роках  та боротьбу  руху опору з рашизмом у 2014-2022 роках. 

 

Чемеровецький сектор архівного відділу

Кам’янець-Подільської  РДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь