A A A K K K
для людей із порушенням зору
Закупненська громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Повідомлення

Дата: 06.10.2022 11:10
Кількість переглядів: 360

Природа − це сукупність усього живого та неживого на Землі, пов’язана тісними взаємозв’язками. Природа здатна підтримувати себе, якщо цих зав’язків не порушувати. Саме природа створює для нас як виду умови для існування (питна вода, чисте повітря, всі джерела продуктів харчування походять з природи), тому кожен з нас є залежним і водночас відповідальним за збереження будь-якого природного ресурсу. Звісно, для степової зони найголовнішим ресурсом, який використовують люди є чорноземи.  Чорноземи − це відновлювальний ресурс, однак його відновлюваність є довготривалим і дорогим процесом. Достатньо сказати, що на це потрібні століття.

Після створення заповідної території вся земля в межах будь-якої категорії підпадає під особливий охоронний режим. Режим прописується в проекті створення й поширюється на всі земельні ділянки в межах території природно-заповідного фонду, незалежно від типу власності й цільового використання. Наприклад, ділянка в межах заказника, що має цільове призначення для вирощування сільськогосподарської продукції, не може використовуватись для цих цілей.

Природно-заповідний фонд становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об’єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

У зв’язку з цим законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

На землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Межі територій та об’єктів природно-заповідного фонду встановлюються в натурі відповідно до законодавства. До встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі їх межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів природно-заповідного

На використання земельної ділянки або її частини в межах природно-заповідного фонду може бути встановлено обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором. Обмеження (обтяження) підлягає державній реєстрації і діє протягом строку, встановленого законом або договором.

На території Закупненської територіальної громади розташовані:

Фото без опису

 

1. Івахновецький заказник — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, біля села Івахнівці. Площа 155 га. Статус присвоєно згідно з постановою РМ УРСР № 646 від 29.12.1981 року. Територія заказника — це 9 безлісих товтрових пасом біля села Iвахнiвцi, відносна висота яких — 50—60 м. Товтра «Баба», «Великі камені», «Соколиха», «Нiможня», «Довга», «Ріжок», «Середня», «Рублиха», «Коломийка», на яких зростають трав'яні рослини, занесені до Червоної книги України. Охороняються природні комплекси Товтр із своєрідними угрупованнями степової, лучно-степової та наскельної рослинності. Трав'яний покрив утворюють види, характерні для вапнякових скель: осока низька, цибуля подільська, цибуля гірська, сон чорніючий, сон широколистий, ломиніс цілолистий, тринія багатостебла, синяк червоний, волошка Маршаллова. З рідкісних трапляються мінуарція щетиниста, хаменерій Додонея, а також ковила волосиста й астрагал мохнатоквітковий, занесені до Червоної книги України. Входить до складу національного природного парку «Подільські Товтри».

2. Велика і Мала Бугаїха — ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Це залісненні товтри на схід від сіл Голенищеве і Романівка, Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Площа 66 га. Заповіданий ОВК № 225 від 15.10.1986 року. У межах національного природного парку «Подільські Товтри». Найвища точка заказника — гора Велика Бугаїха (400,6 м), є найвищою точкою Хмельницької області. Товтри вкриті листяними породами дерев грабово-дубовими та ясеновими насадженнями природного походження. Особливість заказника — специфічна трав'яниста рослинність, притаманна флорі Товтрової гряди. Цінність: Скополія карніолійська, орхідні види. З-поміж них є чимало, які занесені до Червоної Книги України. Головним завданням заказника є збереження та охорона унікальних ландшафтів Поділля із рідкісними i цінними видами рослин, занесених до Червоної Книги України. Заказник «Велика і Мала Бугаїха» входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання, є складовою частиною системи природних територій та об'єктів, що перебувають під особливою охороною.

Фото без опису

 

3. Івахновецький ліс — ландшафтний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, між селами Івахнівці та Залісся. Площа 81 га. Статус надано 16.10.1981 року. Статус надано з метою збереження частини лісового масиву на мальовничих пагорбах Товтр. Зростають грабово-дубові насадження природного походження. У трав'яному покриві — орхідні види, цибуля ведмежа. Входить до складу національного природного парку «Подільські Товтри».

Фото без опису

 

4. Вільховецькі товтри — ботанічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, за 3 км на північний захід від села Вільхівці. Площа 47 га. Статус надано 1997 року. Статус надано з метою збереження природного комплексу з цінною та рідкісною рослинністю. До складу заказника входять товтри: Розбита, Білозора, Шпиткова, Кучерова, Гаврисьова, які є частиною Товтрової гряди. На товтрах зростають: ковила волосиста, горицвіт, зіновать подільська, сон-трава, а також булатка великоквіткова і коручка морозникова, занесені в Червону книгу України. Місцями є виходи вапнякових скель. Входить до складу національного природного парку «Подільські Товтри».

5. Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, Букові дерева, орієнтовною загальною площею 0,10 га., земельна ділянка розташована в лісовому масиві поблизу с. Кутківці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (підстава рішення 14 сесії обласної ради народних депутатів від 25.12.1992).

6. Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення, Дуб звичайний, орієнтовною загальною площею 0,01 га., земельна ділянка розташована в лісовому масиві поблизу с. Кутківці Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (підстава рішення обвиконкому від 04.09.1982 №278).

Збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду забезпечується різноманітними способами, зокрема встановленням заповідного режиму; організацією систематичних спостережень за станом заповідних природних комплексів та об'єктів; проведенням комплексних досліджень; додержанням  вимог щодо охорони територій та  об'єктів природно-заповідного фонду  під  час  здійснення  господарської, управлінської  та  іншої  діяльності, розробкою проектної і проектно-планувальної документації, землевпорядкування, лісовпорядкування, проведення екологічних експертиз, проведення інших заходів з метою збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Забезпечення режиму території ПЗФ, здійснення заходів по відтворенню (відновленню) природних ресурсів суттєво примножить багатство місцевої флори та фауни. Створення заповідних територій забезпечує попередження правопорушень, засмічення і захаращення території; реалізує заходи з профілактики та захисту природних комплексів від шкідників та хвороб; запобігає виникненню пожеж та інших надзвичайних ситуацій тощо.

Отже, враховуючи викладене, рекомендуємо землевласникам та землекористувачам облаштувати інформаційними та охоронними знаками об’єкти природно-заповідного фонду.

Природні території є багатством народу України і тільки спільними зусиллями ми досягнемо успіху в розпочатій роботі, направленій на збереження цих територій. Успіх цієї справи залежить від кожного з нас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь